Digitale diensten & tips van de bib

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib!

Je krijgt hieronder speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

We voegen geregeld enkele leuke tips toe aan deze pagina, dus kom zeker af en toe een kijkje nemen! 

LangZullenWeLezen!

LangZullenWeLezen is het boekenplatform van VRT en haar netten. Met LangZullenWeLezen wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen.

Blijf op de hoogte van het belangrijkste boekennieuws. Snuister eens tussen wat de VRT in woord & beeld aan boeken te bieden heeft. Miste je een interview over de laatste klepper van je favoriete auteur? Op langzullenwelezen.be kan je het ongetwijfeld nog eens beluisteren of bekijken. Van Interne Keuken, Touché en De Wereld Vandaag op Radio 1 tot Pompidou op Klara en De Madammen op Radio 2, van De Afspraak tot Winteruur op Canvas: ze verzamelen het hier allemaal.

LangZullenWeLezen
LangZullenWeLezen

Rikki en Wiske in Chocowakije

Op 30 maart 1945, precies 75 jaar geleden, verscheen het allereerste stripverhaal uit de reeks "Suske en Wiske" in de krant De Nieuwe Standaard. Het album "Rikki en Wiske in Chocowakije" werd speciaal voor VRT NWS voor deze verjaardag ingelezen door comedians Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof. U kunt het hele stripverhaal van Willy Vandersteen gratis bekijken en beluisteren.

Rikki en Wiske
Rikki en Wiske in Chocowakije

SmartGames -> Speel logische denkspellen online

Word lid en krijg gratis toegang tot al de logische denkspellen van SmartGames. Houd je scores bij, los honderden educatieve opdrachten op en veel meer. Je krijgt gratis 6 maanden onbeperkte toegang.

SmartGames

 

SmartGames

ThuisBieb -> e-books

Voor een goed verhaal hoef je de deur niet uit. Blijf binnen met de ThuisBieb. Download de gratis ThuisBieb-app en kies uit 100 e-books. Voor jong en oud, ook als je geen lid van de bibliotheek bent en ... 24/7 open... voor het hele gezin. De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken in Nederland iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken in deze onzekere tijd. 
De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app beschikbaar in de App Store en in Google Play. De app is beschikbaar tot en met 10 mei.

ThuisBieb
ThuisBieb-app

De Boekendokter

Misschien heb je het moeilijk. Misschien heb je nood aan een luisterend oor. Misschien zoek je een stem. Misschien verlang je naar schoonheid of troost. Misschien zoek je een boek. De boekendokters luisteren naar jou, lezen je een gedicht of verhaal voor en geven boekentips op maat. Als je wil, krijg je een uitgebreider voorschrift per mail. Met persoonlijk leesadvies.

De Boekendokter luistert op dinsdag & donderdag. Van 10 tot 12 uur en van 20 tot 22 uur.
De Kinderboekendokter luistert op woensdag.Van 14 tot 16 uur.

Je kan bellen of het formulier invullen. 

De Boekendokter
De Boekendokter

Molse stripleeskring geeft online tips!

In uw kot blijven gaat al snel vervelen en dus zoekt iedereen een leuk tijdverdrijf. Het lezen van een strip kan voor wat afleiding zorgen en daar speelt de Molse stripleeskring handig op in. Nu de maandelijkse bijeenkomsten voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld, geven de stripliefhebbers via de Facebookpagina leestips aan elkaar en aan het grote publiek.

89549268_111964113756994_3336613831446102016_n.jpg
Stripleeskring op Facebook

Huisarrest -> voorleesserie over kinderen in quarantaine

Bekende kinderboekenschrijvers lezen de door henzelf geschreven serie Huisarrest voor. De serie gaat over kinderen die vanwege een virus binnen moeten blijven. Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins.
Je volgt 10 kinderen, die aan hetzelfde plein wonen.
Ze mogen niet naar buiten en niet naar school, omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam.

Huisarrest
Huisarrest

Podcasts

Wat is een podcast?

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’). Het is een soort radioprogramma of audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wilop welk apparaat je dat wil. Een podcast kan je online streamen, of downloaden om het offline te kunnen beluisteren. Je kan het vergelijken met video-on-demand (zoals YouTube, of Netflix), maar dan audio-on-demand.

Podcasting wordt gezien als het nieuwe radio luisteren. Doordat je zelf precies kunt kiezen waar je naar luistert, is een podcast vaak veel leuker/interessanter/leerzamer dan het luisteren naar radio (waar ook nog eens veel reclame voorbij komt!).

Er zijn podcasts over allerlei onderwerpen, zoals fictie (te vergelijken met hoorspelen), informatieve of amuserende podcasts (te vergelijken met documentaires om naar te luisteren, of met gesproken opiniestukken). Elke podcast heeft zijn eigen stijl en inhoud en net zoals bij boeken is niet elke podcast van dezelfde kwaliteit. Start je zoektocht en ontdek de nieuwe wereld van de podcast. Wij helpen je alvast op weg!

Ontdek de beste Belgische podcasts van dit moment. Luister naar uw favoriete podcasts en afleveringen. 

podcast.png
De beste Belgische podcasts

Smits kleurplaten

Voor de jongste fans van het Jakob Smitsmuseum in Mol, die deze dagen ook gewoon in hun kot moeten blijven, heeft het Jakob Smitsmuseum kleurplaten toegevoegd aan hun Facebookpagina.

Stuur een foto van je kunstwerkje naar jakobsmits@gemeentemol.be en verdien eeuwige roem op de Facebookpagina en Instagram van het Jakob Smitsmuseum.

(Met dank aan Veerle Stevens voor de kleurplaten!)

91490658_2677862309206754_8859262877211557888_o.jpg
Jakob Smitsmuseum op Facebook

ARhus: apps voor kinderen

Iedere maand selecteren ze bij ARhus leuke en geschikte apps voor kinderen. Ze zorgen voor ontspanning of geven informatie mee op een speelse manier.

Deze maand tonen ze jullie enkele apps die bij bekende kinderboeken horen. Kijk hoe de Gruffalo, de heks uit Stap maar op mijn bezemsteel en Dolfje Weerwolfje tot leven komen en ga met hen op pad! Voor kinderen die hun schrijfmotoriek op een speelse wijze willen oefenen, is er de app Patchimals. Tot slot presenteren ze ook een avontuurlijke app om te leren programmeren.

schermafbeelding_2020-04-03_om_16.43.44.png

 

ARhus: apps voor kinderen

Extra luisterboeken voor iedereen via de LuisterBieb

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De LuisterBieb heeft nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

luisterbieb.png
LuisterBieb van de Bibliotheek online

Boekenpakket -> digitale (prenten)boeken voor kinderen

In Boekenpakket vind je meer dan 175 digitale (prenten)boeken voor kinderen. Nu tijdelijk gratis beschikbaar zonder een account aan te maken.

boekpakket.jpg
Boekenpakket digitale (prenten)boeken

Bol.com e-books en luisterboeken voor kinderen

Miljoenen kinderen zitten al een paar weken thuis en voorlopig is deze uitdagende periode nog niet voorbij. En daarom zorgen ze bij bol.com voor wat vermaak. Zo vind je op de site allerlei supercoole e-books en luisterboeken voor de thuisblijvertjes. Heb jij ze al gezien? Ze kosten niets! Nou ja, 1 cent per boek. 

Deze week zijn onder andere Elvis Watt Miljonair, Woezel & Pip en de tijdmachine en De Grijze Jager beschikbaar. Elke week verschijnen er nieuwe titels én iedere dag om 9:00 een nieuwe voorleesvideo van de allerleukste voorlezers, zoals Jolijn Hennemen en Defano Holwijn. 

Heb je geen geen e-reader? Dan werkt het zo:

  1. Reken het boek af voor 1 cent
  2. Download de Kobo App waarmee je de boeken kan lezen
  3. Login met je bol.com account
  4. Je kunt beginnen met lezen of luisteren.

Heb je wel een e-reader? Volg dan de stappen zoals je gewend bent.

schermafbeelding_2020-04-03_om_17.11.57.png
Bol.com e-books en luisterboeken voor kinderen

Xnapda

Xnapda is voor kinderen van het 1ste tot het 6de leerjaar.

Het is een platform boordevol educatieve filmpjes voor de lagere school. Leerlingen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar vinden er filmpjes over:

  • Wiskunde
  • Taal
  • Spelling
  • Wereldoriëntatie 
  • Frans

Vanaf maandag 16 maart tot de paasvakantie kan je alle filmpjes gratis bekijken, zodat de leerlingen thuis de leerstof kunnen bijhouden en inoefenen.

xnapda.jpg
Xnapda

Tips om thuis Nederlands te oefenen

Door de tijdelijke sluiting van onze bibliotheek, is ook ons Taalpunt helaas niet bereikbaar. Graag willen we met de nieuwe pagina die op nederlands.be is gemaakt over digitale oefenkansen, anderstaligen de kans geven om te lezen, oefeningen te maken en taalspelletjes te spelen.

Nederlands.be
Thuis Nederlands oefenen

Gratis kleurplaten van Kathleen Amant

Op deze pagina vind je meer dan 100 kleurplaten die je gratis kan downloaden. Van elk boek van Anna, Grote Anna, heksje Mimi, Milan en Lou is er minstens één kleurplaat beschikbaar. Later komt er nog meer gratis materiaal. Dus check deze pagina regelmatig. Veel (kleur)plezier!

kathleen_amant_kleurplaten.jpg

Gratis kleurplaten Kathleen Amant

Wablieft - Onlinekrant

Met de krant Wablieft ontdek je het nieuws in duidelijke taal zowel online als op papier. Geen moeilijke woorden, vaktaal of beeldspraak, maar artikels die iedereen kan begrijpen. Wablieft is gratis tot voorlopig 3 april.

wablieft.jpg
Wablieft

Standaard Uitgeverij gratis online strips

Er worden vanuit het onderwijs tal van mooie initiatieven genomen om leerkrachten en leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Standaard Uitgeverij wil graag een steentje bijdragen: vanaf 30 maart en elke dag van de lockdown vinden kinderen een nieuwe digitale strip op een leerplatform naar keuze. 

Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij gratis online strips

WePboek

Voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

wepboek.png
WePboek

Fundels prentenboeken

Fundels brengt de mooiste verhalen en prentenboeken tot leven! Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Geniet in Fundels van meer dan 120 prenten-en leesboeken, waarbij in elke activiteit het verhaal en het boek centraal staan. Koop je favoriete boekjes in de Fundels Shop of via in-app aankopen.

Fundels

 

Fundels

Lees gratis digitale kranten met het Gopress Archief

Gopress-collage.png

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden of maken vanop afstand? Dat kan nu gratis via de bib met het handige Gopress Archief. Hiervoor moet je je aanmelden met jouw Mijn Bibliotheekprofiel en vervolgens naar het krantenarchief gaan.

Krijg snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten. 

Zoeken in het krantenarchief

Thuis maar toch uit

Livestreams om thuis te volgen

Door het coronavirus zijn heel wat evenementen afgelast of uitgesteld. Gelukkig kan je de verveling te snel af zijn. Neem een kijkje op deze pagina van UiT in Vlaanderen, misschien zit er wel iets leuks voor jou tussen! 

uit_in_vlaanderen.jpg
Thuis maar toch uit

Documentaires van IDFA gratis online

Op de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn zo'n 200 documentaires gratis toegankelijk. Engagement in tijden van corona.

idfa.png
Documentaires IDFA

Kunst en cultuur rechtstreeks in je huiskamer

Nood breekt wet in tijden van het corona Covid-19-virus. Theatervoorstellingen, concerten, literatuur en films gaan rechtstreeks je huiskamer in. Nu cultuurhuizen tijdelijk moeten sluiten, staan we samen sterk om cultuur digitaal te laten zegevieren. 

Mensen ervaren cultuur nog steeds het liefst op een fysieke plek, maar met deze crisis staan cultuurhuizen en artiesten tijdelijk voor een uitdaging. We grijpen dit moment graag aan om met z'n allen de digitale aanwezigheid van de cultuursector te ondersteunen. Met deze lijst ben je even zoet om te genieten van een dagelijkse portie cultuur. 

kunst_en_cultuur_rechtstreeks_in_je_huiskamer_foto.png
Bekijk de lijst van Cultuurconnect

Bereslimboeken

Op de website Bereslim vind je spelletjes en interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor peuters en kleuters.
Je kunt Bereslim nu tijdelijk gratis thuis gebruiken.
Via: https://next.bereslim.nl/login
Gebruikersnaam: bereslim100943
Wachtwoord: Bieb2020

bereslim.jpg
Bereslim

Toneelhuis wordt Huistoneel

Het Toneelhuis in Antwerpen vervelt tijdelijk tot Huistoneel en biedt ook een aantal voorstellingen digitaal aan, zoals "Van den vos" van FC Bergman. Ook "Desperado" kunt u (opnieuw) bekijken, de laatste voorstelling waar de betreurde acteur Marc Van Eeghem aan werkte voor z'n overlijden eind 2017.

toneelhuis.jpg
Toneelhuis wordt Huistoneel

Jeugdboekenmaand op YouTube

Maart is Jeugdboekenmaand, ook in corona-tijden! Nu er voor kinderen en jongeren meer leestijd is dan ooit en ook auteurs en illustratoren plots gaatjes in hun agenda hebben, zorgt Iedereen Leest via een speciaal Youtube-kanaal voor Jeugdboekenmaand-entertainment. Er komen dagelijks nieuwe filmpjes bij.

jeugdboekenmaand.jpg
Jeugdboekenmaand op YouTube

Sweek

Sweek is een sociaal platform voor het lezen en schrijven van verhalen. Korte verhalen, poëzie, fantasy, fanfiction, thrillers, science fiction of klassiekers - je vindt verhalen en boeken in alle genres op Sweek.

Lees, schrijf en deel verhalen. Lees duizenden boeken en verhalen gratis. Schrijf je eigen meesterwerk. Een wereldwijde community van lezers en schrijvers wacht op jou.

sweek.png
Sweek

Podium aan huis

Haal voorstellingen naar je huiskamer

Met deze voorstellingen voor jong en oud ben je even zoet en kom je ontspannen de komende weken door. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Een opname kan moeilijk tippen aan de magie van een live beleving, maar het zijn speciale tijden. Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou.

Via onderstaande link, kan je de affiche voor podium aan huis printen om aan je raam thuis te hangen, of om te delen op Facebook of Instagram. 

https://www.cultuurconnect.be/sites/default/files/2020-04/Poster-Podium…

podium_aan_huis.jpg

 

Podium aan huis

De Voorleeshoek voor kinderen

De scholen in Nederland zijn gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen.

de_voorleeshoek.png
De Voorleeshoek

Knutseltip op Villa Verbeelding

Met onderstaande instructies tover je ook thuis in één knip een 3D-bloementuin tevoorschijn. Laat je verder nog inspireren door het knipkunstwerk van Geertje Aalders in het boek Arabisch sprookjes. Voor meer lees- en knutseltips: volg Villa Verbeelding op Instagram en Facebook.

Villa Verbeelding

 

 

Instructies knutseltip

Villa Basta Voorraadkast voor jongeren

Villa Basta is een creatief jeugdcultuurhuis waar jonge mensen kunnen experimenteren met theater, dans, video, muziek, tekst en beeld. Tot aan het einde van de paasvakantie annuleren ze alle groepsactiviteiten van Villa Basta. Maar ze zitten niet stil: online doen ze activiteiten in de Voorraadkast. 

Villa Basta Voorraadkast
Villa Basta Voorraadkast

Verspreid het leesvirus

Boeken kunnen een hele wereld doen opengaan voor leerlingen die tijdelijk thuiszitten. Daarom lanceert minister Ben Weyts in samenwerking met Boek.be een nieuwe leer- en leescampagne die het leesvirus verspreidt in Vlaanderen. 

91911945_10159714247439126_4131022986947854336_o.png
Verspreid het leesvirus

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.