Collectie

Jong of oud, verhalenliefhebber of informatiezoeker, filmfan of muziekfanaat: in de collectie van de bib vindt iedereen wat. Voor de lezers hebben we romans, informatieve boeken, prentenboeken, voorleesboeken, kranten en tijdschriften. Wie moeite heeft met lezen, kan bovendien terecht in het Makkelijk Lezen Plein. Kijk of luister je liever? Snuister dan in onze collectie luisterboeken, dvd's en cd's. En voor kinderen en leerkrachten is de speel-o-theek, met speelgoed en vertelplaten, een fijn extraatje. Maak je keuze!

BOEKEN

In de bib vind je zowel romans als informatieve boeken (volgens het ZIZO-systeem), maar we hebben ook strips voor kinderen en volwassenen, prentenboeken, anderstalige boeken, poëzie, toneel en grote letterboeken. Vergeet zeker ook niet even te kijken tussen de nieuwe aanwinsten, de Sprinters en de pas ingeleverde boeken in de snuffelhoek!

KRANTEN & TIJDSCHRIFTEN

9 Nederlandstalige kranten, 4 anderstalige kranten en ongeveer 350 Nederlandstalige en anderstalige tijdschriften. In dit uitgebreide aanbod kan je volop snuisteren in onze leeszaal op de eerste verdieping. 

TAALCURSUSSEN

Graag Nederlands of een andere taal onder de knie krijgen? Om een taal te leren of je talenkennis bij te schaven kan je gebruikmaken van onze taalcursussen, zowel voor grammatica, spreken, schrijven en luisteren. Je vindt er handboeken, oefenboeken en vaak ook oefen-cd's.

MUZIEK & FILM

De bib beschikt over een ruim aanbod aan films en tv-series, zowel op dvd als blu-ray, en als muziekliefhebber kan je grasduinen tussen duizenden cd’s uit verschillende genres. Bovendien maken we steeds een speciale selectie van de nieuwste films en albums.

LUISTERBOEKEN

Luister je liever naar een verhaal? Dan zijn er gesproken boeken die je via een cd- of mp3-speler kan beluisteren.
Daarnaast zijn er ook Daisyboeken, bijzondere luisterboeken die in een studio worden voorgelezen en op cd-rom worden gezet. Ze zijn bestemd voor mensen voor wie lezen moeilijk is.

MAKKELIJK LEZEN PLEIN

Kinderen van 8 tot 13 jaar die moeite hebben met lezen kunnen terecht in het Makkelijk Lezen Plein, dat kinderen met een leesachterstand leesplezier wil laten ervaren. Ook voor volwassenen is er een Makkelijk Lezen Plein, vaak nuttig voor wie lezen niet zo vlot gaat of anderstaligen die Nederlands willen leren.

SPEEL-O-THEEK

De speel-o-theek, dat is iets bijzonders. Je vindt er aangepast speelgoed voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis, een handicap of een langdurige ziekte, maar ook leuke woordspelletjes en Kamishibai kan je er ontlenen. Ben je leerkracht? Dan vind je vast ook didactisch materiaal tussen ons speelgoed.

KAMISHIBAI

Kamishi-wat? Deze Japanse vertelvorm bestaat uit een kastje vergelijkbaar met een poppentheater. In dit theatertje passen tekeningen die een scène van een verhaal weergeven. De verteller verschuift de prenten en vertelt ondertussen het verhaal, dat achteraan op de prenten te lezen staat. Leuk om voor te lezen!